Boken

Debutromanen min, Ildtunger, bygger på hekseprosessene i Finnmark på 1600-tallet, som var blant de verste i Europa. I dette fylket, som hadde rundt 3000 innbyggere på den tiden, ble minst 92 mennesker brent på bål, mange av dem etter først å ha blitt utsatt for tortur i form av blant annet vannprøven.

Året er 1621. Den nye trolldomsforordningen av 1617 kunngjøres på alle tingsteder i Vardøhus len. I Vadsø blir moren til ti år gamle Siri Pedersdatter anklaget for å ha inngått en pakt med djevelen. Som voksen må Siri kjempe mot et stadig sterkere trolldomsrykte. Heldigvis står Torvald ved hennes side. Han er hennes lyspunkt blant mennesker som vil henne vondt. 

I etterordet skriver historiker og forsker ved Universitetet i Tromsø, Rune Blix Hagen: «De aller fleste av dem som ble siktet, torturert og brent for trolldom, oppfattet ikke seg selv som hekser. Menneskene ble gjort til trollfolk.» Dette er noe jeg setter søkelys på i romanen og som avspeiles i tittelen Ildtunger.

  

 

Redaktør: Jan Roger Stensland

Bokomslag: Linn Tesli Lønaas

Produksjon: BoldBooks

Målgruppe: Voksne kvinner og menn


 

Forfatteren

Elin Hansen (f. 1964) har vokst opp i Vadsø, og har vært bosatt i Bodø siden 1989. Hun er utdannet sykepleier, med videreutdanning i psykisk helsearbeid.

Hennes debutroman, «Ildtunger» (2019), handler om den brutale forfølgelsen av kvinner i 1600-tallets Finnmark og hvordan ord, ild på menneskenes tunger, får fatale konsekvenser for de som blir utsatt for dem. Historiker Rune Blix Hagen har vært pilotleser og har skrevet etterord i boken.

Elin er indieforfatter, og debutromanen ble kjøpt inn av Kulturrådet. Den er første bok i en planlagt trilogi. Bok nummer to er i emning og skal ha den finske innvandringen til Finnmark som historisk ramme. Hun er medlem av Forfatterforbundet.

 

 

Med vennlig hilsen

Elin Hansen