16. jul, 2020

Ingelin oppfordrer oss til å lage ritualer for å verne om skriverommet, den kreative kraften i oss. Det blir samme prinsippet som med Pavlovs hunder, på en måte. Du vet dem som fikk mat hver gang en lampe lyste, og etter hvert begynte de å sikle bare de så lyset, fordi de lærte seg at lys betydde mat. Ritualer i forbindelse med skrivingen skal lære meg at akkurat dette ritualet betyr at nå begynner skrivingen. Dermed settes den kreativene prosessen i gang. 

Mine ritualer er ikke noe annet enn at jeg står opp og spiser frokost mens jeg leser bok. Når jeg legger boken fra meg, kan skrivingen starte. Mer hokus pokus enn det trenger det ikke å være, men dette gjør jeg hver eneste dag. Nesten. Og det hjelper: Når jeg legger fra meg boken er hodet mitt innstilt på at jeg skal skrive. Hvis jeg ikke gjør det, merker jeg veldig godt at det er noe som mangler. Det er nesten som hullene i manuset mitt. Noe mangler. 

I dag har jeg fortsatt med å lage sceneoverskrifter. Det tar sin tid, for det er ganske mange. I tillegg har jeg redigert litt tekst, men det må jeg slutte med. Det er ikke tid for det nå. Først må hullene tettes. Deretter redigere.
 
 
Lag deg en fin kveld, da 🙂

 

15. jul, 2020

I og med at jeg er ferdig med hovedtrekkene i historien, så består hovedarbeidet nå i å skaffe meg oversikt over "hullene", som jeg nevnte i går. Det blir liksom lettere å tette dem når jeg vet hvor dem er. Så det er det jeg holder på med nå. Det gjør jeg ved å sette inn overskrifter på scenene i manuset, så formaterer jeg dem med "Overskrift 2" (sceneoverskriftene). Det gjøres i Hjem-menyen i Word, under Stiler. Fra før har jeg satt inn kapitteloverskriftene ved hjelp av liste med flere nivåer på Hjem-menyen, og valgt kapittelinndeling. Når jeg da haker av i Navigasjonsrute i Visningsmenyen, får jeg manuset med overskriftene i en egen rute til venstre på skjermen.

Nå når jeg leser gjennom manuset, skriver jeg inn alle sceneoverskriftene underveis, også der det mangler scener, altså hullene. På den måten får jeg oversikt over alle scenene, og jeg kan lett navigere i dokumentet. Dersom noen scener må flyttes på, så er det bare å dra og slippe i ruten til venstre.

Jeg skulle selvfølgelig ha gjort dette da jeg begynte å skrive, men da skrev jeg ukritisk uten å tenke, og jeg hadde dårlig oversikt over fortellingen. Jeg begynte med overskrifter da, men det forstyrret flyten i skrivingen. Derfor gjorde jeg det ikke, men tar meg tid til denne jobben nå. Det lønner seg på sikt.

Så det er det jeg har gjort i dag, skrevet sceneoverskrifter. De skal slettes når jeg er ferdig og manuset skal sendes til forlag (har lyst til å prøve meg på det denne gangen). Jeg er ikke helt ferdig, fordi jeg har skrevet litt innimellom også, ca 350 ord, faktisk, men det går fort unna når jeg først speeder opp. Regner med den jobben er gjort i morgen. Og etter det begynner hulltettingen, altså skriving av nye scener, for alvor. 

Jeg burde bli ferdig med førsteutkastet i løpet av høsten, altså. 

 

14. jul, 2020

I dag er jeg veldig fornøyd med meg selv. Den 24. juli legger vi i vei mot Finnmark. Jeg skal på researchtur, og min gode hjelper, mannen i huset, skal være med. Første researchstopp er Enare i Finland, der neste bok starter. Deretter kjører vi til Vestre Jakobselv, en bygd utenfor Vadsø, hvor handlingen i boken utspiller seg. Der har vi leid hus for 17 dager.

Jeg har lenge tenkt at jeg må lage en plan for researchen, eller i hvert fall en oversikt over hva jeg skal undersøke nærmere mens jeg er der oppe. Og det er det jeg er så fornøyd med i dag - jeg har begynt å lage denne oversikten. Den ble lang, gitt, og enda er jeg ikke ferdig. Det er myyye jeg må finne ut av: hvordan bodde man i 1843? Hva spiste man? Hvilke klær og sko gikk man i? Hvordan ser elva ut i Enare? Enn i Jakobselv? Hvordan reiste man? Var det vei på den tiden? Hvordan kom man seg fra Jakobselv til Vadsø? Hvor i Jakobselv bodde man i 1843? Og hvor mange finlendere bodde det der da? Het det forresten finlender, eller kanskje lapp? Het det Finland, eller Lappland? Hva er egentlig Ruija? Hvordan omtalte man de forskjellige språkene - sa man norsk? Finsk? Lappisk? Og masse, masse mer - jeg tror jeg skrev fem sider med punkter som jeg må dykke ned i. Så - jeg er fornøyd med at jeg endelig fikk gjort dette. Jeg har ikke fått skrevet noe særlig på historien, noen få ord bare, men den jobben jeg har gjort i dag, er viktig, den også. Klappe-klapp på skulderen 🙂 

 

13. jul, 2020

Jeg har nesten aldeles glemt at jeg har denne skriveloggen. Det har skjedd så mye og det har vært så fint vær og jeg har hatt så mange jern i ilden, ikke minst jobbet hardt for å selge Ildtunger, at det å skrive logg har blitt nedprioritert. MEN - så ble jeg i dag påminnet at jeg jo faktisk har denne loggen, eller skrivedagboken, om du vil. Min eminente skrivementor, Ingelin Røssland, har sparket i gang en skriveuke for oss som hun er mentor for. Det vil si at vi skal skrive intensivt i ei uke, der hun gir oss oppgaver og dytt i ryggen gjennom videomoduler hver dag. Den opprinnelige skriveuken var egentlig i forrige uke, men da hadde jeg huset fullt av datter, svigersønn og to barnebarn, så da ble det ikke noe bokarbeid. Modulene er tilgjengelig for oss som ikke hadde anledning da, så nå kjører jeg på denne uken i stedet. Og på denne første dagen, som for min del altså er i dag, oppfordrer hun oss til å dokumentere skrivingen, og da kommer plutselig loggen til sin rett igjen. Så - here we go :-) 

Førsteutkastet til bok nummer to i trilogien, som jeg har bestemt meg for skal hete Ildtunger, hele trilogien, altså, er snart ferdig. I dag rundet jeg 50 000 ord på bok nummer to. Det vil si at jeg er godt over halvveis. Målet er mellom 70- og 80 000 ord. Selve historien er egentlig ferdigskrevet, men den har store hull som må fylles. Det jeg holder på med nå, er å lage meg en oversikt over disse hullene, og så er det bare å tette dem. Eller, "bare" er det ikke, men det er det jeg har igjen. Kanskje jeg rekker det i løpet av sommeren. Det hadde vært kult. 

 

7. mai, 2020

Det sa bare stopp. Sånn. Etter at vi kom hjem fra Spania, skrev jeg nesten ingenting. Så kom 1. april, dagen for innlevering av manuset til min skriveveileder, Ingelin. Hun hadde såpass mange manus hun skulle lese, at hun mente jeg kunne vente med å levere mitt til etter påske. Jeg burde puste lettet ut, juble for at jeg nå fikk flere dager til å nå målet, og sette meg ned for å skrive så blekket sprutet. Det motsatte skjedde. Jeg var så innstilt på at jeg skulle ha pause fra 1. april, at den pausen bare kom helt av seg selv. Jeg har ikke skrevet ett ord etter det. Men: nå har Ingelin lest manuset, og i går hadde vi et Zoom-møte der hun gav meg tilbakemelding. Jeg skal jobbe mest med siste halvdelen, jeg må skrive om noe og skrive litt mer noen steder. Ellers var hun veldig fornøyd og gav meg masse skryt (som en dyktig veileder jo gjør, hehe). Jeg fikk mange gode tips som jeg tar med meg, så nå har jeg hatt pause lenge nok. Inspirasjonen er tilbake, og jeg bretter opp ermene igjen. I morgen blir det kaféskriving, juhuu 🤩.