Av Bokbloggeren/Kjell Magne

Ildtunger av Elin Hansen

 

  • Norsk tittel: Ildtunger
  • Forfattar: Elin Hansen
  • Sjanger: Roman
  • Antall sider: 328
  • Utgivelsesår: 2019
  • Utgiver: Elin Hansen

Elin Hansen (Født 1964) er utdanna sjukepleiar, med vidareutdanning i psykisk helsearbeid. «Ildtunger» er hennes debutroman og kom ut i 2019.

Vadsø i 1621. Sorenskriver Oluf Knudsen står foran ei forsamling og les opp trolldomsforordninga frå 1617, innført av kong Christian den fjerde. Denne lova trer i kraft umiddelbart, og alle trollmenn og kvinner skal dermed fanges og deiras syndige kropp skal brennast levande på bålet til skrekk og advarsel. Moren til ti år gamle Siri Pedersdatter blir raskt anklaga for å ha inngått ein pakt med djevelen. Denne anklagen av moren vil få store følgjer for Siri gjennom heile oppveksta. Som voksen veks det eit trolldomsrykte rundt Siri. Kven kan ho stola på?

Denne boka er eit leseeksemplar frå forfattar. Eg er på ingen måte påverka av dette, og har skrevet min egen subjektive vurdering av «Ildtunger».

Me skal tilbake til 1600-talet, då hekseprosesseane var på sitt mest aktive i Noreg. Forfattaren har teke utgangspunkt i hendingar frå Finmark, som faktisk var blant dei verste i heile Europa på den tida.

Hovedhandlinga spenn seg fra 1621 til 1640, der me fylgjer Siri Pedersdatter frå ho er ti år gamal, til ho er ein vaksen person. Når eit menneske vart brent på eit bål, måtte heile lenet vere til stades, ung som gammal, for å bivåne hendinga. Dette gjer at ho vert utsett for grufulle syn og inntrykk, som formar ho som menneske.

Eg synes Elin Hansen har teikna eit veldig godt bilete frå denne tida. Me blir dratt inn i 1600-talets miljø og kvinnesyn. Blåste det opp til storm, døydde det eit lam eller eit menneske vart sjuk, var det trolldom og heksekunstbeskyldningar med ein gong, for slikt var djevelens verk. Alle var redde, sjølv med rein samvittighet var beskyldningar frå andre nok til å få deg brent. For folk kom gjerne med feilaktige utsagn, så lenge dei såg moglegheita til å berga seg sjølv. Derav tittelen «Ildtunger».

Eg vart fort fascinert av denne boka, av karakterane og av den heksejakta som foregjekk på denne tida. Sjølvsagt er den berømte vannprøven nevnt. Vart du beskyldt for trolldom, så blei du bunden på hender og føtter og lempa ut i sjøen eller vatnet. Viss du sokk så gjekk du «fri», men viss du var så uheldig at du flaut på vatnet som ein kork eller stokk, vart du brent på bålet. Vanlegvis vart eit tau bunden fast rundt livet, slik at bøddelen kunne dra personen i land viss vedkommende sank, men det hende også at dei berre lot personar drukne.

Denne boka byr blant anna på kjærleik, drama, sjalusi og svik. Den handlar om å finna sin plass i da litle samfunnet og om mot til å kjempa for seg sjølv og andre. På den tida var det ikkje lett å stola på folk. Du måtte finna dei rette personane, om da i da heile tatt fantes nokon du kunne stola på.

Er det noko eg skal utsetja på denne boka, må det vera at eg gjerne skulle lest meir om dagleglivet på 1600-talet. Savna også meir informasjon om samenes virke og tradisjon på den tida.

I etterordet i boka skriv historikar Rune Blix Hagen litt fakta rundt trolldomsprosessane frå historiske kildedokument.

Eg likte «Ildtunger». Boka har eit lett språk og er rett fram i tidsperspektiv. Med sine 83 kapitlar pluss ein epilog, vart denne boka lest på ein dag. Dette er fyrste bok i ein planlagt trilogi. Eg gleder meg allereie til neste bok.

TERNINGKAST: 5

https://bokblogger.com/

Av Skrivandedam

Berãttelsen utspelar sig i Vadsø i Finnmark där författaren själv är uppvuxen. Tiden är 1600-talet och häxprocesserna är i full gång! Modern till huvudpersonen, Sir Pedersdatter, anklagas för att ha slutit förbund med Djävulen och blir bränd på bål. När Siri blir vuxen får hon samma anklagelse riktiad mot sig! Vad ska nu ske? Hur skal hon ta sig ur det här? 

Boken är en riktig bladvändare. Den är spännande hela tiden. Språket flyter bra och det saknas inte smarta cliffhangers. Miljö och personer skildras ingående och på ett trovärdigt sätt. Dessutom lär man sig mycket om denna mörka tid i den nordiska historien! Kan absolut rekommendera att ni läser denna bok! Är også mycket förtjust i det fina omslaget!

https://www.instagram.com/skrivandedam/

 

Av Irene Ojala, Skribent, Arctic Footprints

" Ildtunger" av Elin Hansen

- er en bok til ettertanke.

Tidligere i måneden dumpet jeg innom det helt lokale høstmessa i mitt Bodø-nabolag. Der satt forfatter Elin Hansen fra Varanger. Det viser seg at det bor Varangerkvinner "over alt "- i alle fall to av oss bor i Bodø.

"Ildtunger" er ingen sannhet, men kan ha vært en virkelighetsbeskrivelse av 1600-tallets hekseprosesser i Varanger - i Kiberg, steder i Varanger hvor ondskapen, tvilen og uhyggen endret folks liv. Slik jeg leser boka gir det meg assosiasjoner til handlingens konsekvens hvor slarv og kunnskapsløshet jager fornuften på dør med et resultat som førte til døden på bålet - straffemetoder som vi oppfatter som uhyrlige. Iverksatt av øvrigheten, religiøs overtro og vankunne - et labert åndelig nivå.

Etter å ha lukket siste side - tenker jeg hva slarv, uforstand kanskje Sjalusi førte til. Var det en følelse som trykker negative tanker inn i hodene på enkelte som gav dem en falsk og innbilt følelse av tap - en indre personlig redsel for at den utpekte kanskje kunne være klokere - eller ha annen kunnskap enn det som var vanlig ellers i bygda?

Ildtunger førte mennesker i døden for 400 år siden. I dag kan ildtunger ødelegge på andre måter... det er så enkelt.. bare skriv noe på FB... eller sende et bilde til Nav av mannen som maler en husvegg eller kanskje reiser på besøk til sin syke mor. På 1600-tallets Finnmark var myndighetene delaktig i hekseprosessene. Det store spørsmålet blir om det også er det slik i Norge anno 2019? Staten og statlig forvaltning som har ansatte som ikke tenker selvstendig tanker, men svømmer med strømmen - uten å snu seg en eneste gang - for å stille spørsmålene: Er dette riktig og god samfunnsglede? Er dette riktig lovanvendelse - og er det moralsk riktig? Joda, heldigvis er tanken fri - også en siste dag i oktober.

Forfatteren, Elin Hansen, har skrevet en bok som kan minne om fortellerstemmen til "Koke Bjørn" av Mikael Niemi. Litt sånn sanselig, en fornemmelse av hvordan mennesker fra små kår ble hundset med av overmakta og snertne tunger uten vennlighet - en slik tunge som ødelegger folk.

Skal du lese noe før julestria tar tak i deg - les "Ildtunger" den gir litt rom for refleksjoner. Den er også en bok som passer som julens gaveglede.

God Fornøyelse." 

Tilbakemelding fra lesere:

Hei Elin. Fantastisk bok du har skrevet. Spennende og historisk berikende. Personene og hendelsene i boka er så godt beskrevet. Boka di burde bli en film. Lykke til videre. Anne-Lise Skogstad, 63 år.

---------------

Heia, jeg skulle bare si at jeg ble meget imponert av boken din og foredraget du hadde ved Bodin videregående skole. Jeg har valgt å bruke romanen Ildtunger til fordypningsemne, da romanen rev meg og interesserte meg fra første sekundet. Jeg lurte dermed på om du har noen vedlegg eller kommentarer du vil at jeg skal ha med i fordypningsemne mitt for å gjøre det så bra som overhodet mulig. Ricardo Rolf Buschhorn, 21 år. 

---------------

"Døgnrytmen ble noe endret på grunn av den boka, Elin! Jeg ble liggende laaangt utover natta å lese, og det ble etterhvert ulidelig spennende. Takk for en flott leseopplevelse! Du er proff, og jeg vil herved bestille neste bok fra deg!!!" Gerd-Astrid Flenstad, 70 år. 

 ---------------

"Elin Hansen, må virkelig si at dette må være en av de beste bøkene jeg har lest. Kanskje en av grunnene er at den er fra mitt distrikt og at jeg ser for meg den vakre naturen her hele tiden. Men jeg tror at hovedgrunnen er din beskrivelse av den virkelig svarte delen av norsk historie, nemlig prosessen mot kvinner her i nord. Har vært på heksemonumentet i Vardø og det gjorde inntrykk. Du har beskrevet alt utrolig realistisk. Jeg er stolt av å kjenne deg. Anbefaler alle med interesse for historie og juss å lese denne." May-Tove Iversen, 55 år.  

---------------

"Elin, du har ingen problemer med å bringe meg 350 år tilbake i tid med denne boka. Jeg kjente på stemningen, hørte lydene og følte intenst med alle karakterene du så levende beskriver. Sammen med beskrivelse av landskap, vær og vind, gjør du Siri så levende at jeg nesten kunne kjenne pusten hennes bak meg der hun er på flukt fra den ultimate skrekken. Denne boka må man lese ferdig - i ett!! Gleder meg til oppfølgeren." Forfatter av Skyggebarn (kommer), Eli Therese Gran, 51 år.

 ---------------

"Du har virkelig satt deg inn i dette og gjort en grundig research! Var det virkelig SÅ ILLE? Helt forferdelig! Det var fælt sør i Norge også, men det virker mye verre der nord! Siri var seig! Du har virkelig skildret henne tøff, sterk og utholdende! Du har også lagd mye spenning i boken, og skildret naturen godt. Jeg savnet noe mer følelse og tanker fra Maren, da hun ble brent i begynnelsen av romanen, men du tok det virkelig igjen utover i boken. Jeg ønsker deg lykke til med den, og så skal du vel fortsette å skrive? For det kan du jo!" Rita Hals Gentekos, 75 år. 

 ---------------

"Du skriver på en så lettfattelig og sterk måte at bildene jeg får opp gjør at jeg nesten føler at personene i boka sitter rett foran meg, som å være i samme rom. Som å overvære hele historien, være der når det skjer. Fabelaktig bok."  Astrid Olsen, 84 år. 

 ---------------

"Dette skjønnlitterære verket om hekseprosessen på 1600 tallet i Finnmark er sterk kost og maner til ettertanke for oss som lever i dag. Ryktespredning, bakvaskelser og ild fra tungene kan ødelegge et menneske på så mange måter, også i 2019. Anbefales!"  Lill-Anita Olsen, 59 år.

 ---------------

"Ferdig med boka. Sitter litt bedøvet igjen etter spenningen. Anbefales, anbefales, anbefales. Vanskelig å forstå at denne heksejakten faktisk skjedde."  Kari Adolfsen, 73 år.

 ---------------

"Fy søren for ei spennande bok, heilt fantastisk å følga Siri og hennes kamp mot alle. Denne fortellinga var spennande og samtidig trist. Eg klarte ikkje å leggja den fra meg. Har snart ikkje negle igjen, he, he. Var utrulig godt skrevet, heilt utrulig."  Bente Våge, 59 år 

 ---------------

"En fantastisk flott og spennende bok, Elin Hansen, den anbefaler jeg. Og jeg gleder meg til den neste du kommer med." Ingebjørg Mundheim, 60 år.

 ---------------

"Elin, du er helt rå. Denne boka går jo ikke an å legge fra seg. Veldig spennende og godt skrevet." Evy Helen Breivik, 62 år. 

 ---------------

"Fantastisk god bok! Anbefales på det sterkeste! Æ e såååå imponert over dæ! Ka du får tel! Gleda mæ te neste bok." Kathrin Johansen, 54 år. 

 ---------------

"Jeg er superimponert over boka di. Du skriver veldig "levende". Måtte lese hele boka før jeg la den fra meg. Gleder meg til neste bok. Lykke til med fortsettelsen." Marit Hellesvik, 68 år. 

 ---------------

"Bare å bøye seg i støvet. For en dyktig forfatter du er. Nå skal jeg låne bort boka, og skryte av at jeg kjenner forfatteren." Liv Heidi Paulsdatter Sumstad, 56 år. 

---------------